Szendvicspanel: Jelentése, előnyei, alkalmazása

2020-10-09
Szendvicspanel: Jelentése, előnyei, alkalmazása

 

A szendvicspanel az építőipar egyik legfrissebb, legkorszerűbb technológiai megoldása.

A szendvicspanel alatt a könnyűszerkezetes térelhatároló falszerkezetet értjük, azaz az acél és vasbeton vázszerkezetű épületek falainak, tetőinek burkolatát.

Számos dologban különbözik a korábbi megoldásoktól, de a legnagyobb előnyét talán a hőszigetelő képessége jelenti, ezáltal pedig gazdaságos és gyors kivitelezése, alkalmazása.

Ezenkívül érdemes megemlíteni azt is, hogy funkcionalitását és esztétikáját tekintve is komoly újítás.

Melyek a szendvicspanel előnyei, miért olyan gyors és egyszerű a panel beépítése, és miért nevezhető gazdaságos megoldásnak?

 

A szendvicspanel előnyei

A szendvicspanelek több szempontból is komoly újítást hoztak az építőiparba.

  • Esztétikailag új vonalat képviselnek
  • Kiváló hőszigetelő képességgel bírnak
  • Funkcionalitásában is különböznek a többi, hagyományos módszertől
  • Alkalmazásuk nagyon gazdaságos
  • Kivitelezésük jóval gyorsabb, mint a hagyományos megoldásoknak
     

A szendvicspanelek két részből állnak, az acéllemezből, illetve a lemezek közötti réseket kitöltő anyagokból. A panelek különböző kitöltő anyaggal készülnek, a felhasználásuk helye szerint. Magasabb tűzvédelmi követelményeknél kőzetgyapottal, alacsonyabb igények esetén PIR/PUR habbal töltik ki a lemez fegyverzetek közötti helyet. A fémlemez bevonatok is különbözőek hiszen van, ahol az idegen anyagok elleni védelem a legfontosabb (pl.: mezőgazdaság), de van, ahol a higiéniai szempontok a legfontosabbak (pl.: egészségügyi épületek).

Nem csoda tehát, hogy számos féle és fajta épület kivitelezéséhez használják:

  • Mezőgazdasági létesítmények
  • Ipari építmények
  • Kereskedelmi épületek
  • Télikert
  • Autóbeálló
  • Egyéb hőszigetelt tetőszerkezetek

A szendvicspanel házak is egyre népszerűbbek a gyors kivitelezés és a kedvező téli gázszámla miatt. Amennyiben érdekli a téma, olvassa el a szendvicspanel házakról írt részletes cikkünket.

 

A szendvicspanel beépítése

szendvicspanel ár

 

A kivitelezésük azért hihetetlenül gyors a hagyományos megoldásokhoz képest, mert nagyon könnyen szerelhetőek, kompakt kivitelben és méretekben készülnek, emiatt pedig a szendvicspanel súlya elenyésző.

Sőt, jelentősebb változtatások nélkül is beépíthetőek a régi szerkezetek helyére, legyen szó deszkaborításról, fém lemezekről, hullámpaláról vagy bármi másról – így egy egyszerű tetőfelújítás esetén is könnyen alkalmazhatóak.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a szendvicspanelek önhordó szerkezetek. Ez azt jelenti, hogy például egy téglafallal szemben egyáltalán nem igényelnek saját alapozást. Kizárólag egy fogadó vázszerkezetre van szükségük, amire fel rögzíthetőek a panelek – csavarok segítségével. A vázszerkezet készülhet acélból, fából, vagy vasbetonból is. A panelek könnyű súlya miatt régi épületek felújítására is tökéletesen alkalmasak.

Pontosan ez a könnyű beépíthetőség (és a remek hőszigetelő képesség) az oka, ami miatt a szendvicspanel ára gazdaságos hosszútávon.

Érdemes kiemelni, hogy a gazdaságos alkalmazás ebben az esetben nem jelent egyet a gyenge minőséggel, ugyanis a szendvicspanelek ellenállóak az időjárás viszontagságaival, illetve a korrózióval szemben. Ezt úgy érik el a gyártók, hogy a szendvicspanelek lemezburkolatát egy műanyag bevonattal ellátott, horganyzott acéllemezből készítik. A lemezt és a kitöltő anyagot tekintve – az igénybevételtől függően – több típus is létezik, például poliészter, Foodsafe (higiéniailag a legkedvezőbb), PVDF (leginkább ellenálló), kőzetgyapot vagy poliuretán.

 

A szendvicspanel, mint hőszigetelő

szendvicspanel tető

 

A fűtési és hűtési rendszer kialakítása, karbantartása csak az első lépés – sajnos nem sokat ér, ha a fűtési, hűtési energia távozik a falakon vagy a tetőn.

A teljes, tartós megoldást a megfelelő hőszigetelés jelenti.

A legkritikusabb pont a tető, ugyanis a meleg köztudottan felfelé száll. Amennyiben a tető hőszigetelése nem jól van megoldva, a meleg levegő távozik rajta keresztül.

A szendvicspanel tető remek hőszigetelő megoldás. Mindkét oldalára acéllemez van elhelyezve ragasztással, így a panel egy nagy, kompakt egységet alkot.

A hőszigetelési képessége csupán az igényektől, illetve a tűzvédelmi követelményektől függ. A PUR habot, mint a réseket kitöltő anyagot már mindenki ismeri, de a tűzvédelmileg ellenállóbb változatot, a PIR habot már jóval kevesebben. A PIR hab nem csak a hőtermelést tudja csökkenteni, de a füst kialakulását is.

Érdemes tehát olyan szendvicspanel fajtát választani, amely mind az épület tűzvédelmi, mind a hőszigetelési igényeit kielégíti – tehát minél jobban az építmény típusához, funkciójához van szabva a szendvicspanel típusa, annál jobb, gazdaságosabb, minőségibb és biztonságosabb megoldást fog nyújtani mind rövid, mind hosszú távon.

 

Összefoglalás

A szendvicspanel alatt a könnyűszerkezetes térelhatároló falszerkezetet értjük, azaz az acél és vasbeton vázszerkezetű épületek falainak, tetőinek burkolatát.

Két része van:

  • Acéllemez
  • A lemezek közötti réseket kitöltő anyagok
     

A szendvicspanelek alkalmazásának rengeteg előnye van, az esztétikai szempontoktól kezdve a hőszigetelő képességen át egészen a gyors, gazdaságos kivitelezésig.

Több típusa is van, attól függően, hogy milyen jellegű épülethez használják. Egy mezőgazdasági épület például teljesen más anyagokat kíván meg, mint egy szendvicspanel lakóház, hiszen jóval több káros anyag van jelen, amellyel szemben a szendvicspaneleknek ellenállóknak kell lenniük.

Ezenkívül a panelek hőszigetelési, illetve tűzvédelmi igény szerint is kategorizálhatóak.

Amennyiben 1000 m2-nél nagyobb épület meghatározott funkciójú, méretű tervezését-kivitelezését tervezi, már a korai lépéseknél (telekválasztás, építésjogi lehetőségek, stb.) is keresse cégünket bizalommal, és egyúttal tekintse meg generál tervezési- és kivitelezési munkáinkat.