Szendvicspanel ház: Minden a könnyűszerkezetes épületről

2020-10-08
Häuser mit Sandwichpaneelen: Alles über Leichtbaugebäude


A szendvicspanel házat más néven könnyűszerkezetes háznak, készháznak, vagy előregyártott háznak is nevezik.

Legfőbb tulajdonságuk, hogy a könnyűszerkezetes paneleknek, azaz a szendvicspaneleknek hála nagyon könnyen összeszerelhetőek, így nem csak a helyszínen, de akár már a gyártósoron elkészülhet a kész, befejezett épület (pl. konténerek).

Ahogy azt a szendvicspanelről írt cikkünkben is írtuk, rengeteg más előnye is van a panelek alkalmazásának ezen kívül, ide értve például a hőszigetelő képességét, a tartósságát vagy az időjárás állóságát.

A kész eredményt a legtöbben csak könnyűszerkezetes házként ismerik, de a szendvicspanel valójában nem csak és kizárólag lakóépületek burkolataként tud üzemelni.

Lássuk, milyen szendvicspanel épületek léteznek, melyek a szendvicspanel ház előnyei, és mitől ilyen gazdaságos a szendvicspanel ház ára?

 

A szendvicspanel épületek fajtái


A szenvicspaneleket rengeteg féle és fajta épületnél lehet hatékonyan és gazdaságosan alkalmazni.

Amennyiben szendvicspanel, beépítésén gondolkodik, keresse bátran cégünket – legyen szó bármely alább felsorolt fajtáról.

 

1. Irodaépület

Az irodaépület tervezésénél és kivitelezésénél mindig fontos szempont a városi építés nehézsége és korlátozottsága.

A szendvicspanelek tökéletes megoldást nyújtanak erre a problémára, hiszen segítségükkel jóval gyorsabban és egyszerűbben kialakítható egy modern irodaház, mint egy nulláról felépített hagyományos irodakomplexum.

 

2. Mezőgazdasági építmények

A mezőgazdasági épületek esetében kiemelten fontos, hogy a különböző maró vagy más káros hatású anyagok ne tegyenek kárt az épületben.

A szendvicspanelek között éppen ezért több típus is létezik, amelyek közül mind a hőszigetelő képességet, mind az idegen anyagokkal szembeni ellenállóságát kategorizálják, így mindenki az egyedi igényeinek megfelelő panelt választhatja.

 

3. Ipari csarnok, üzemcsarnok

A mezőgazdasági használathoz hasonlóan itt is fontos, hogy a könnyűszerkezetes építmény tartós legyen, hiszen a különböző gyártó gépek és egyéb gyártási eszközök megóvása különösen fontos.

Az ipari csarnokok és üzemcsarnokok tartószerkezetei acélból és előregyártott vasbetonból készülnek, amelyek hosszú évekig, évtizedekig szolgálják a céljukat.

 

4. Könnyűszerkezetes raktár

Alapvetően a könnyűszerkezetes raktárakról is ugyanaz mondható el, mint a korábban felsorolt két kategóriáról: nagyon magas teherbírásúak, így bármely iparágban hatékonyan használhatóak.

A benne tárolt gépek, gyártási eszközök maximális védelmet élveznek, hála többek között például a többrétegű szendvicspaneleknek. Emellett az "A" tűzvédelmi kategóriás panelben kőzetgyapot töltet van, ezért tűzgátló.

5. Sportcsarnok

A sportcsarnokoknál is a nagy belső tér és a hőszigetelés a legfontosabb szempont, amelyekre kiválóan alkalmas a könnyűszerkezet.

Azonban itt külön prioritást élvez a könnyű karbantarthatóság is.

Az ember azt gondolná, hogy az ilyen nagy méretű építményeknél sok időt vesz igénybe a könnyűszerkezet felépítése – de ez nem igaz. Bármilyen könnyűszerkezetes építményről is van szó, minden esetben gyorsabb a kivitelezés, mint a hagyományos megoldások esetében.

Így a városi sportcsarnokok, iskolák tornacsarnokaihoz is remek megoldást nyújt a szendvicspanel.

 

6. Szendvicspanel műhely, autószalon, melléképület

Mivel az ipari létesítményeket is könnyen kialakíthatjuk szendvicspanelekből, ezért a kiegészítő épületek sem jelentenek problémát, legyen szó tárgyalóról, konferencia teremről, irodáról, de akár az ebédlő, öltöző és mosdó is egyszerűen kivitelezhető.

Ezzel elérhető, hogy minden egy helyen legyen, nagyon közel egymáshoz.

 

7. Garázsok, gépkocsibeállók

A garázsnál is a biztonság a legfontosabb szempont.

A szendvicspanelek tűzállósága, illetve az időjárás elleni védelem lehetővé teszi, hogy a magánszemélyek számára legnagyobb értékeket is ilyen épületekben tároljuk, legyen szó például egy sufniról, garázsról vagy gépjármű beállóról.

 

8. Tetőszerkezetek

Fizikából már nagyon korán megtanultuk, hogy a meleg levegő felfelé száll.

Emiatt a tető különösen fontos a hőszigetelés szempontjából. Amennyiben a tető nem rendelkezik megfelelő szigeteléssel, a fűtésre költött pénz nagy része azon keresztül távozik.

A szendvicspanelek tökéletes megoldást nyújtanak erre a problémára, hiszen nagyon jó hőszigetelőnek számítanak.

 

9. Könnyűszerkezetes ház

Amerikában már hihetetlenül népszerűek a könnyűszerkezetes épületek. Itthon – mint szinte minden más technológiai újítás – jóval később kezdett elterjedni, de mostanra egyre népszerűbbé válik, és egyre több magánszemély folyamodik ehhez a technológiához a cégek mellett.

Mivel a legnagyobb csarnokokat (60-70 méteres fesztávval) is képes biztonságban, akár évtizedekig szolgálni a szendvicspanel, így a könnyűszerkezetes házakat is megéri ezzel a technológiával készíteni.

 

A szendvicspanel ház előnyei

könnyűszerkezetes ház
 

Hőszigetelés —A szendvicspanel házak remek hőszigeteléssel bírnak, így a hideg vagy a meleg levegő nem tud elszökni. Ráadásul nincs szükség külön szigetelésre, mert a panel önmagában szigetelt.

Energiatakarékosság — Mivel a hideg/meleg levegő nem távozik a rossz szigetelésnek köszönhetően, ezért az egész könnyűszerkezetes épület jóval energiatakarékosabbá válik.

Gazdaságos — Mivel a fűtésszámla nagy része nem a kukában landol, ezért a szendvicspanelek roppant gazdaságosnak számítanak hosszútávon.

Óriási választék — Több tíz, vagy akár több száz típusterv közül lehet ma már választani, így szinte garantált, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább tetsző szendvicspanel házat.

Gyors telepíthetőség — A szendvicspanel technológia azon építőipari tevékenységek közé tartozik, amelyek nagyon gyorsan tudnak felmutatni látványos eredményeket. A legtöbb készházat (elsősorban lakóépületet) a gyárban, pontos terv alapján készítenek el, amelyet a helyszínen összeszerelnek.

Tartósság — A gazdaságos működés és a gyors telepíthetőség nem kifejezetten jelent egyet a gyenge minőséggel. Ez a szendvicspanelek esetében is így van, a technológiai fejlődés úttörése miatt ma már könnyen lehet minőségi az, ami gyors és gazdaságos.

Megfelelő védelem az időjárással szemben — A tartósság az időjárással szembeni védelmet is magában foglalja. Zuhoghat az eső, fújhat szél, eshet a hó, a szendvicspanelekben biztosan nem fog kárt tenni.

Tűz és vízállóság — Az időjárás elleni védelem miatt magától értetődik, hogy a szendvicspanel házak védelmet nyújtanak mindennel szemben, ami víz. De a kialakítás során a tűzvédelem is nagy szerepet kapott, ezért mind a lakóépületeket, mind a raktárakat, mind a gyárakat maximális biztonságban tartja a könnyűszerkezetes váz.
 

Összefoglalás

A szendvicspanel házakat könnyűszerkezetes háznak, készháznak, vagy előregyártott háznak is nevezik.

Sokan azt gondolják, hogy ami ilyen gyosan elkészül, az biztosan gyenge minőségű, és nem hosszú távú befektetés.

Ez azonban nem is lehetne messzebb a valóságtól, ugyanis az szendvicspanel házak:

  • Tartósak
  • Energiatakarékosak
  • Gazdaságosak
  • Rengeteg terv közül választhatunk
  • Tűzvédettek
  • Időjárás állóak

Emiatt nagyon jó befektetésnek számítanak, mint lakóház.

De nem csak a ház készülhet szendvicspanelekből, hanem:

  • Irodaépület
  • Mezőgazdasági
  • létesítmények Ipari építmények, csarnokok, üzemcsarnokok
  • Raktárak
  • Sportcsarnokok
  • Autószalonok
  • Garázs
  • Egyéb hőszigetelt tetőszerkezetek

Amennyiben 1000 m2 feletti alapterületű szendvicspanel, épület tervezésén és kivitelezésében gondolkofik , keresse bátran cégünket – legyen szó akár csarnokról, irodaépületről, mezőgazdasági építményről, vagy autószalonról.